Η παρουσίαση του έργου «The Hellenic Mosaic» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καλαμαριά, με στόχο να εμπλέξει τον κόσμο στη δημιουργία ψηφιακών μωσαϊκών που θα απεικονίζουν την ιστορία του ελληνισμού από το 1821 μέχρι σήμερα. Το έργο επιτρέπει στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά, καταχωρώντας φωτογραφίες, έγγραφα και άλλο υλικό μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.
Αυτό το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλλιτεχνικών μωσαϊκών υψηλής αξίας, τα οποία θα αποτυπώνουν διάφορες πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, τόνισε τη σημασία του έργου, αναφέροντας ότι για την επιτυχία του απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων, και κάλεσε τους πολίτες να προσθέσουν τις προσωπικές τους αναμνήσεις και στιγμές.
Το έργο έχει και εκπαιδευτική διάσταση, με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε για τους μαθητές, προκειμένου να ανακαλύψουν το παρελθόν της περιοχής τους και της οικογένειάς τους. Ο πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας Comitech, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στα μελλοντικά οφέλη του έργου, όπως η αξιοποίηση του υλικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς και η σύνδεσή του με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ψηφιακά μωσαϊκά για διάφορες κατηγορίες, όπως ο προσφυγικός και απόδημος ελληνισμός, η ελληνική τέχνη και ο αθλητισμός.
Ο κ. Παπανικολάου ενημέρωσε επίσης για τα επόμενα βήματα, όπως η ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και η δημιουργία visual art μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο θα παρουσιαστεί σε κεντρικό κτίριο της Καλαμαριάς. Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 322.000 ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.
Η πλατφόρμα καταχώρησης του υλικού, το οποίο ελέγχεται για την ακρίβεια και τα πνευματικά δικαιώματα, είναι φιλική προς το χρήστη και ενθαρρύνει τη συμμετοχή της νέας γενιάς μέσω ενός διαγωνισμού για την αποστολή φωτογραφιών ή άλλου υλικού.
Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, έχει στόχο να ενθαρρύνει τους νέους να ανακαλύψουν τη σημασία της ιστορίας και να συλλέξουν τεκμήρια από το παρελθόν τους. Οι εκπρόσωποι του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλής εκφράστηκαν με ικανοποίηση για τη συνεργασία τους με το έργο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική από ορχήστρα που απέδωσε τραγούδια σχετιζόμενα με τα 200 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.