Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάθε μικρή αδιαθεσία μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς δεν επηρεάζει μόνο τη μητέρα, αλλά και το αναπτυσσόμενο μωρό. Αν πριν την εγκυμοσύνη, η γρίπη δεν σας ανησυχούσε ιδιαίτερα, τώρα είναι λογικό να σκέφτεστε τι είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας. Παρά το γεγονός ότι οι θεραπευτικές αγωγές μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας, ορισμένα φάρμακα ίσως να μην είναι κατάλληλα για το έμβρυο.
Πρόληψη της γρίπης στην εγκυμοσύνη
Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο θεωρείται ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη και βοηθά στην ανάπτυξη αντισωμάτων που προστατεύουν και το μωρό μετά τη γέννησή του.
Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο γρίπης στις εγκύους έως και κατά 50%. Ακόμα, μια μελέτη του 2018 αποκάλυψε ότι οι έγκυες που εμβολιάστηκαν είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία λόγω γρίπης, ενώ το εμβόλιο προσφέρει προστασία στα μωρά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Προστασία από τη γρίπη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την αποφυγή της γρίπης. Εμβολιαστείτε εγκαίρως, πλένετε τα χέρια σας τακτικά και αποφύγετε τους κλειστούς χώρους ή την επαφή με άτομα που έχουν γρίπη. Η γρίπη μπορεί να είναι μεταδοτική από μία ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι και επτά ημέρες μετά.
Αντιμετώπιση της γρίπης με φυσικούς τρόπους
Αν δεν καταφέρατε να εμβολιαστείτε και τελικά αρρωστήσατε, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ανακουφίσετε τα συμπτώματα:
- Ξεκουραστείτε αρκετά.
- Καταναλώστε πολλά υγρά.
- Κάντε γαργάρες με αλατόνερο για τον πονόλαιμο. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορείτε να:
- Χρησιμοποιήσετε φυσιολογικό ορό για τον καθαρισμό της μύτης.
- Χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά μύτης.
- Εισπνεύσετε ατμούς.
- Πιείτε ζεστά ροφήματα με μέλι ή καταναλώστε κοτόσουπα.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Οι επιπλοκές της γρίπης κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων προβλημάτων. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν έχετε:
- Ζαλάδα
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνο ή πίεση στο στήθος
- Αιμορραγία
- Έντονη σύγχυση
- Συνεχόμενους εμετούς
- Υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί
- Μειωμένη κίνηση του μωρού
Σύμφωνα με το CDC, η άμεση θεραπεία με αντιιικά φάρμακα είναι απαραίτητη για τις εγκύους με συμπτώματα γρίπης. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τα συμπτώματά σας.