ΓΣΕΕ: οι αντιδράσεις για τον μηχανισμό αυτόματου καθορισμού κατώτατου μισθού

Η πρόταση για τον νέο μηχανισμό αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού προβλέπει την υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους. Με βάση την πρόταση, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται ανάλογα με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αυτός ο μηχανισμός έχει σκοπό να διασφαλίσει μια δίκαιη αύξηση του μισθού σε σχέση με τις οικονομικές συνθήκες.

Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ΓΣΕΕ, η οποία έχει προκηρύξει απεργία για τις 20 Νοεμβρίου. Η αντίθεσή της οφείλεται στο γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός θα ισχύσει από το 2028, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον υπολογισμό του δεύτερου δείκτη που θα χρησιμοποιηθεί.

Ο υπουργός Εργασίας έχει εκδώσει έναν οδηγό με 12 σημεία που εξηγούν λεπτομερώς τον μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Αυτός ο τύπος βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και θα υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., προσφέροντας έτσι διαφάνεια και αξιοπιστία στο σύστημα.

Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού αυτόματου καθορισμού του κατώτατου μισθού θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που καθορίζονται οι μισθοί στην Ελλάδα. Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού προτείνει την υιοθέτηση ενός αυτόματου συστήματος τιμαριθμικής προσαρμογής, βασισμένο σε συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα ποσοστών μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή και της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Αυτό το σύστημα προσαρμογής αναμένεται να εφαρμοστεί από τον κατώτατο μισθό του 2028.

Ένας οδηγός 12 σημείων δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον νέο μηχανισμό. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει πληροφορίες για τον μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιείται για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την απαγόρευση μείωσής του.

Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, ακόμα και σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Σε περίπτωση όμως που υπάρξουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μπορεί να γίνει παρέκκλιση από τον αυτόματο μαθηματικό τύπο.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα αρχίσει από τον κατώτατο μισθό του 2028, ενώ για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα υπάρξει μια μεταβατική διαδικασία με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Μέχρι τότε, θα ισχύσουν οι παραδοσιακές μεθόδους καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use