Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω ανομβρίας – Τι προειδοποιούν

Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω ανομβρίας - Τι προειδοποιούν Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω ανομβρίας - Τι προειδοποιούν

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει φέρει σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς η έλλειψη βροχής καθιστά αδύνατη την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμη, οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους ότι οι ποσότητες των αγαθών που θα παραχθούν θα είναι δραματικά μειωμένες, οδηγώντας σε εκτίναξη των τιμών των προϊόντων. Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς η χώρα θα αναγκαστεί να εισάγει προϊόντα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των πολιτών.

Ο Κοσμάς Στεφανίδης, αγρότης στην περιοχή, παρακολουθεί καθημερινά τις καιρικές συνθήκες με ελπίδα για βροχή, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει τη σπορά σιτηρών και άλλων ξηρών καλλιεργειών. Χωρίς καθόλου βροχή εδώ και μήνες, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση που τους αναγκάζει να επενδύουν σε έξοδα χωρίς προοπτική επιτυχίας.

«Θα πάμε να σπείρουμε αλλά αμέσως πρέπει να βρέξει. Αν πάμε τώρα να σπείρουμε θα είναι σαν να πετάμε τους σπόρους στον αέρα. Δεν θα πιάσουν και θα έχουμε χάσει χρόνο και χρήμα. Κοιτάμε συνέχεια την πρόγνωση του καιρού και περιμένουμε πότε θα είναι ημέρες με βροχή για να πάμε να σπείρουμε», τόνισε ο κ. Στεφανίδης μιλώντας στο thestival.gr.

Επίπτωση στην Καλλιέργεια Κηπευτικών

Η παρατεταμένη ανομβρία έχει σημαντική επίδραση στις καλλιέργειες. Στα κηπευτικά, ειδικά στα χειμερινά που απαιτούν νερό, οι αγρότες αναγκάζονται να ποτίζουν συχνά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, με τον αντίκτυπο να μεταφέρεται τελικά στους καταναλωτές.

«Τα χειμερινά κηπευτικά που ήδη είναι στο χωράφι και μεγαλώνουν, όσο δεν βρέχει ποτίζουμε εμείς. Όσο όμως ποτίζουμε, πολλαπλασιάζεται το κόστος σε τεράστια νούμερα εξαιτίας της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι χειμερινές καλλιέργειες κηπευτικών χρειάζονται ένα με δύο ποτίσματα επειδή αυτή την εποχή συνήθως βρέχει. Φέτος όμως με την ανομβρία ποτίζουμε εμείς συνέχεια και αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής και τις τιμές», εξήγησε ο κ. Στεφανίδης.

Κλιματική Κρίση και Λειψυδρία

Η σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η παρατεταμένη ανομβρία στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί πρωτοφανής και συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πλήττονται σοβαρά, καθώς η λειψυδρία αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να αναζητούν νερό για να ποτίσουν τα ζώα τους, ενώ παράλληλα τα ζώα υποφέρουν από ασθένειες λόγω της έλλειψης νερού.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Μακρίδης, δήλωσε στο thestival.gr ότι «η ανομβρία που περνάμε είναι πρωτοφανής. Τη βιώνουμε βαθιά στο πετσί μας και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι με μαντριά που δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζωντανά, οι ασθένειες είναι σε έξαρση και δεν μπορούμε να τις καταπολεμήσουμε. Στα φυτά, η απόδοσή τους έχει πέσει κατά 80%, ενώ αντίστοιχη πτώση έχουμε και στα σιτηρά».

Ανάγκη για Παρεμβάσεις

Ο κ. Μακρίδης υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη και να προχωρήσει σε μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα. «Οι λεκάνες του υδροφόρου ορίζοντα έχουν στερέψει, επηρεάζοντας άμεσα τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διατροφική αλυσίδα μας, αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών που βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται καθημερινά».

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος έχει προτείνει τη δημιουργία μικρών φραγμάτων προκειμένου να αποθηκεύεται το νερό για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ο κ. Μακρίδης αποκάλυψε ότι «ο υδροφόρος ορίζοντας στον κάμπο έχει στραγγίξει, ενώ ήδη σε χωράφια της Επανομής και του Αγγελοχωρίου το νερό είναι υφάλμυρο, καθώς η θάλασσα έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα».

Επίδραση στην Αγροτική Κοινότητα

Αυτή η κατάσταση έχει αναγκάσει αγρότες από τις περιοχές της Επανομής και του Αγγελοχωρίου να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους λόγω της αλμυρού νερού, που καθιστά αδύνατη την καλλιέργεια. Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου επεσήμανε ότι «η Πολιτεία πρέπει μέσω της Περιφέρειας να προχωρήσει γρήγορα σε τέτοια έργα όπως τα μικρά φράγματα, αλλιώς σύντομα θα γίνουμε μια χώρα χωρίς αγρότες. Ήδη ο αγροτικός κόσμος έχει συρρικνωθεί πανελλαδικά και από το 25% έφτασε στο 12%. Αν συνεχιστούν τα προβλήματα και η Πολιτεία συνεχίσει να κωφεύει, το ποσοστό των αγροτών θα φτάσει στο 3%».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use