Ισραήλ: επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις που παράγουν καύσιμα πυραύλων στο Ιράν

Ισραήλ: επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις που παράγουν καύσιμα πυραύλων στο Ιράν Ισραήλ: επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις που παράγουν καύσιμα πυραύλων στο Ιράν

Αεροπορικές Επιθέσεις του Ισραήλ Κατά Ιρανικών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με αναφορές από δύο Αμερικανούς ερευνητές, εικόνες από δορυφόρους αποκάλυψαν ζημιές σε ιρανικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις εξαιτίας ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες ώρες του Σαββάτου. Οι εγκαταστάσεις αυτές φαίνεται να περιλάμβαναν υποδομές για την παραγωγή μείγματος στερεών καυσίμων, κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Οι Εκτιμήσεις των Ειδικών

Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ και επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας, καθώς και ο ερευνητής Ντέκερ Έβελεθ, που συνεργάζεται με το CNA στην Ουάσινγκτον, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι επιθέσεις στοχεύουν στο Παρτσίν, μια μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στην Τεχεράνη. Ο Έβελεθ δήλωσε ότι το Ισραήλ χτύπησε και την περιοχή Χοτζίρ, περιφερειακά της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων. Παλαιότερη αναφορά του Reuters ανέφερε πως στο Χοτζίρ πραγματοποιούνταν επεκτατικές εργασίες στις εγκαταστάσεις αυτές.

Ενδεχόμενες Επιπτώσεις στην Παραγωγή Πυραύλων

Ο Έβελεθ επεσήμανε ότι η αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ πιθανόν να προκάλεσε σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάζει πυραύλους σε μεγάλη κλίμακα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σε επίσημη ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν πως κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών αεροπορικών κυμάτων έπληξαν εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και το δυτικό Ιράν. Η ενέργεια αυτή θεωρείται αντίποινα για τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, στις οποίες ρίχθηκαν περισσότεροι από 200 πύραυλοι.

Το Ιράν υποστήριξε πως οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν καταστροφές σε συστήματα ραντάρ σε περιοχές όπως οι επαρχίες Ιλάμ και Χουζεστάν, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης. Ο Έβελεθ ανέφερε πως εικόνες από δορυφόρο της Planet Labs δείχνουν ότι στο Χοτζίρ καταστράφηκαν δύο κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή στερεών καυσίμων πυραύλων. Παράλληλα, άλλες δορυφορικές λήψεις από την ίδια εταιρεία αποκαλύπτουν ότι στο Παρτσίν κατέρρευσαν τρία κτίρια και ένας αποθηκευτικός χώρος, όλοι με ρόλο στην παρασκευή πυραυλικών καυσίμων.

Η Σημασία των Πλήξεων για την Ιρανική Αμυντική Ικανότητα

Ο Ολμπράιτ ανέφερε πως με βάση εικόνες χαμηλής ανάλυσης, τα ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις του Παρτσίν, συμπεριλαμβανομένων δύο κτιρίων που ασχολούνταν με την παρασκευή στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Έβελεθ τόνισε τη σημασία του εξοπλισμού και των τεχνικών γνώσεων που είχε συγκεντρώσει το Ιράν για την παραγωγή πυραυλικών καυσίμων. Η απόκτηση αυτών των υποδομών είχε πάρει χρόνια και τεράστιες επενδύσεις, ενώ τώρα το Ιράν θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο εξοπλισμό.

Χάρη στην ακρίβεια των ισραηλινών επιθέσεων, είναι πιθανό η Τεχεράνη να δυσκολευτεί να ανακάμψει στην παραγωγή πυραύλων σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που θα δυσκολέψει τις πιθανές επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες της 1ης Οκτωβρίου.

Οι Ιρανικοί Πύραυλοι στη Μέση Ανατολή και η Αντίδραση του Ιράν

Το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυραύλων στη Μέση Ανατολή, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους σε χώρες όπως η Ρωσία, καθώς και σε ένοπλες οργανώσεις όπως οι Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ωστόσο, η Τεχεράνη και η Μόσχα αρνούνται κατηγορηματικά ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραλάβει ιρανικούς πυραύλους, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Η αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον εντάσεις στην περιοχή, με το Ιράν να αξιολογεί τις συνέπειες και τις επόμενες κινήσεις του απέναντι στις απώλειες που υπέστη στα κρίσιμα βιομηχανικά κέντρα παραγωγής πυραύλων.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use