Συμμορία χτυπούσε βίλες στο Πανόραμα με το «πιο έξυπνο όπλο» διάρρηξης

Συμμορία χτυπούσε βίλες στο Πανόραμα με το «πιο έξυπνο όπλο» διάρρηξης Συμμορία χτυπούσε βίλες στο Πανόραμα με το «πιο έξυπνο όπλο» διάρρηξης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη κυρίως από Ρωσοπόντιους και Ρομά, είχαν αναπτύξει μια σύνθετη τακτική για να πραγματοποιούν ληστείες σε απομακρυσμένα ΑΤΜ και πολυτελείς βίλες στο Πανόραμα. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων πομποδεκτών συγχρονισμένων στις συχνότητες επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και συσκευές παρεμβολών τύπου «jammer», για να μπλοκάρουν σήματα ασφαλείας.

Η ΕΛ.ΑΣ αποκάλυψε πώς κατάφερε να συλλάβει έξι μέλη μιας επικίνδυνης συμμορίας που είχε τρομοκρατήσει εύπορους κατοίκους του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας το επίπεδο του εγκλήματος.

Τα μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενα από Ρωσοπόντιους και Ρομά, χρησιμοποιούσαν φορητούς πομποδέκτες, συγχρονισμένους με τις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και συσκευές παρεμβολών ή παρακώλυσης επικοινωνιών, γνωστές ως «jammer». Κυκλοφορούσαν με Ι.Χ. που έφεραν κρατικές πινακίδες και διέθεταν το πιο εξελιγμένο σύστημα αχρήστευσης χρημάτων από ΑΤΜ.

Όλα αυτά τα στοιχεία ήρθαν στο φως μετά από μια μακροχρόνια και λεπτομερή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που αφιέρωσε αμέτρητες ώρες για να εντοπίσει και τελικά να συλλάβει έξι μέλη αυτής της «υψηλής τεχνολογίας» συμμορίας. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η οργάνωση είχε φτάσει το έγκλημα σε νέα ύψη. Η οργάνωσή τους ήταν τόσο καλή που η διάρρηξη των ΑΤΜ και οι εισβολές σε πολυτελείς βίλες ήταν «εύκολη υπόθεση» για τους δράστες, που είχαν γίνει ο φόβος των κατοίκων στο Πανόραμα.

Η συμμορία χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο και καταφύγιο ένα κτίριο στην οδό Ανθέων στη Θεσσαλονίκη. Τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρήσεις τους ήταν υψηλής ιπποδύναμης, και πριν από κάθε διάρρηξη, τοποθετούσαν κρατικές πινακίδες που είχαν αποσπάσει από κρατικά οχήματα.

Δρούσαν κυρίως νύχτα σε απομακρυσμένα ATM, τα οποία είχαν επιλεγεί στρατηγικά λόγω της χαμηλής κίνησης ανθρώπων και αστυνομίας. Για τις διαρρήξεις, χρησιμοποιούσαν φιάλες οξυγόνου, υδραυλικά και ηλεκτρικά εργαλεία διαστολής, ανοίγοντας τα ATM και αφαιρώντας τα χρήματα. Εκτός από τα ΑΤΜ, στοχοποιούσαν και σπίτια, ειδικά εκείνα που κατοικούνταν από εύπορους πολίτες, βασιζόμενοι είτε σε πληροφορίες που είχαν είτε στην περιοχή που επέλεγαν, όπως το Πανόραμα.

Επιπλέον, η συμμορία διέθετε πομποδέκτες συγχρονισμένους με τις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και συσκευές παρεμβολών «jammer», που δημιουργούσαν παρεμβολές στα σήματα κινητής τηλεφωνίας. Χρησιμοποιούσαν, επίσης, τον πιο εξελιγμένο τρόπο διάρρηξης ATM, επιτυγχάνοντας γρήγορη διάνοιξη και αποφεύγοντας την ενεργοποίηση του IBNS. Στην κατοχή τους είχαν το πιο εξελιγμένο σύστημα αχρήστευσης τραπεζογραμματίων που διαθέτουν τα ΑΤΜ.

Από την αστυνομική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα μέλη αυτής της οργάνωσης ήταν εφοδιασμένα με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αντιπαρακολούθησης, από υπερσύγχρονες κάμερες μέχρι οχήματα που ανήκαν σε μέλη των οικογενειών τους.

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν αρχικά δύο από τους έξι κατηγορούμενους το ξημέρωμα της Πέμπτης 11 Μαΐου, αφού είχαν επιχειρήσει να διαρρήξουν μια εταιρεία στην περιοχή Καβαλαρίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια τους και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της οργάνωσης, ενώ δύο ακόμα άτομα αναζητούνται.

Η ποινικολόγος Ανθούλα Ανάσογλου, που εκπροσωπεί έναν από τους συλληφθέντες, δήλωσε ότι ο εντολέας της έχει στοχοποιηθεί λόγω του παρελθόντος του, το οποίο έχει αφήσει πίσω του, καθώς πλέον ασχολείται με το εμπόριο ως μικροπωλητής στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της. Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν για ένα πέρασμα με το αυτοκίνητο να του αποδοθεί η κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use