Το πρώτο ελαιόλαδο που παράγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται ως “εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο” μετά από την έκθεση δοκιμών χημικής ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου προήλθε από τις εικόνες των καρποφόρων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Η συγκομιδή των ελιών έγινε από δέντρα σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με συνολικό βάρος περίπου 1.100 κιλών. Το λάδι παραγόταν στο ελαιοτριβείο “Αφοί Λέμπερου” στην Επανομή και τελικά παρήχθησαν 175 λίτρα. Οι αναλύσεις του ΑΠΘ έδειξαν πως το ελαιόλαδο είναι βιολογικό και πραγματικά παρθένο.
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, δήλωσε ότι η πρώτη αυτή δράση πήγε πολύ καλά και προγραμματίζεται να επαναληφθεί του χρόνου. Επίσης, αναζητούνται “νονοί” για την ονομασία και την ετικέτα του ελαιολάδου, με στόχο να συνδυαστεί το προϊόν με την πόλη της Θεσσαλονίκης.