Η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 30% για το 2025 έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και κριτική, ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση. Η αύξηση αυτή αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, και ήρθε μετά από ανάλυση και επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων του δήμου, τα οποία έδειξαν ότι ήταν αναγκαία για να καλυφθούν τα κενά στους προϋπολογισμούς και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών καθαριότητας.
Αντιδράσεις και Κριτική από την Αντιπολίτευση
Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής για την αύξηση των δημοτικών τελών στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το 2025 έγινε δεκτή με επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι θα πλήξει περαιτέρω τους πολίτες, ειδικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η διοίκηση Αγγελούδη έχει αναφέρει ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία λόγω των οικονομικών καταστάσεων που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα.
Η Κατάσταση στα Οικονομικά του Δήμου
Από το δημαρχιακό μέγαρο τονίζεται ότι η κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν τέτοια που η απόφαση για αύξηση των τελών δεν ήταν απλώς μια επιλογή, αλλά επιβεβλημένη ανάγκη. Ο Δήμος είχε να αντιμετωπίσει χρέη και ελλείμματα που, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχαν συσσωρευτεί εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης διοίκησης, η οποία, όπως αναφέρεται, προχώρησε σε «συνεχείς μειώσεις των δημοτικών τελών χωρίς μείωση των δαπανών».
Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη επικρίνει τη διοίκηση Ζέρβα για τη συστηματική μείωση των δημοτικών τελών χωρίς ταυτόχρονα να έχει υπάρξει αντίστοιχη μείωση στα έξοδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια ελλείμματα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η σημερινή διοίκηση, το 2023, για να καλυφθεί το άνοιγμα, χρησιμοποιήθηκαν 11.034.776 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2024, παρά την αύξηση των συντελεστών των τελών κατά 35%, δεν καλύφθηκε πλήρως το έλλειμμα, και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν 6.765.146 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.
Η Σκληρή Κριτική για την Παράδοση του Δήμου
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Αρβανίτης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε την κακή κατάσταση που παρέλαβε ο Δήμος και την ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, τα χρέη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση, όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη για το φυσικό αέριο και άλλες δαπάνες, ήταν σημαντικά και οδήγησαν σε περαιτέρω επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου.
Ο Γιώργος Αρβανίτης κατήγγειλε επίσης την αφαίρεση κονδυλίων από το κεφάλαιο για έργα συντήρησης σχολείων, κτηρίων, πεζοδρομίων και άλλων αναγκαίων έργων για να καλυφθεί το έλλειμμα στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
Η Ανάγκη για Αύξηση των Ανταποδοτικών Τελών
Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη εξηγεί ότι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 30% για το 2025 είναι αναγκαία για την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου και την κάλυψη των αυξημένων εξόδων. Ειδικότερα, οι μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων, οι πληθωριστικές πιέσεις, το υψηλό κόστος ενέργειας και το τέλος ταφής των απορριμμάτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και καθιστούν αναγκαία την αύξηση των δημοτικών τελών.
Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχιστεί η «αφαίμαξη» των ίδιων πόρων του Δήμου, οι οποίοι προορίζονται για άλλες αναγκαίες υπηρεσίες και έργα, η διοίκηση Αγγελούδη υποστηρίζει ότι απαιτείται η αύξηση των τελών κατά το ποσοστό αυτό. Από το δημαρχιακό μέγαρο αναφέρεται ότι η επιβάρυνση στους δημότες θα είναι περίπου 0,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως.
Ληξιπρόθεσμα Χρέη και Άλλες Επιβαρύνσεις
Ο Στέλιος Αγγελούδης έχει αναφέρει ότι η διοίκηση του παρέλαβε χρέη και οικονομικές δυσχέρειες που αφήνουν περιθώρια για μικρές κινήσεις μόνο, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις Σχολικές Επιτροπές για το φυσικό αέριο και άλλες δαπάνες είναι μεγάλα και ανέρχονται σε 3.500.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχουν και χρέη για τηλεπικοινωνίες και απαλλοτριώσεις, που ανεβάζουν το συνολικό χρέος της προηγούμενης διοίκησης σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η κληρονομημένη οικονομική κατάσταση καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την απόφαση για αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη υποστηρίζει ότι προχωρώντας σε αυτήν την απόφαση, θέλει να σταματήσει την εξάντληση των πόρων του Δήμου, οι οποίοι αποστέλλονται για να καλύψουν τα ελλείμματα και όχι για να χρηματοδοτούν έργα και υπηρεσίες.
Άλλοι Δήμοι στην Περιφέρεια και Αύξηση των Τελών
Δεν είναι μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προχωρά σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και άλλοι δήμοι στην περιοχή. Ειδικότερα, οι Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης έχουν ήδη αυξήσει τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, με αυξήσεις 39% και 20% αντίστοιχα, στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τα έσοδα με τις δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά τον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό τουριστών και επισκεπτών από κρουαζιερόπλοια, καθώς και κατοίκους από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και τις γειτονικές περιοχές. Η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να πλήξει περισσότερο τους κατοίκους του κέντρου, αλλά και τους επιχειρηματίες της πόλης.
Έκτακτη Επιχορήγηση και Ανακουφιστικά Μέτρα
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει λάβει έκτακτη επιχορήγηση από την κυβέρνηση, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, η οποία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα επιπλέον κόστη που προκύπτουν από έργα κατασκευής και από τις υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης. Μάλιστα, 4,5 εκατ. ευρώ καλύπτουν τα έξοδα για τη βραδινή αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ 8,5 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τον εξοπλισμό της αντιδημαρχίας καθαριότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η διοίκηση Αγγελούδη φαίνεται να προσπαθεί να εξισορροπήσει τα οικονομικά της πόλης, προσφέροντας παράλληλα ελαφρύνσεις για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του ΚΕΑ. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί μείωση των δημοτικών τελών κατά 10% για ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για άλλες κοινωνικές κατηγορίες.