Κατώτατος μισθός: ποιες οι αλλαγές – Από πότε ισχύει

Κατώτατος μισθός: ποιες οι αλλαγές - Από πότε ισχύει Κατώτατος μισθός: ποιες οι αλλαγές - Από πότε ισχύει

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται η παρουσίαση από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, του σχεδίου νόμου που αφορά την ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τους αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο κατώτατος μισθός θα αρχίσει να υπολογίζεται από το 2028 με βάση έναν μαθηματικό τύπο που θα περιλαμβάνει αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας, την αγοραστική δύναμη και το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών.

Διασφάλιση των Εργαζομένων

Το νέο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα να «παγώνει» η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η μείωση του μισθού. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η προστασία των εργαζομένων και η υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός που θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα θα επηρεάσει και τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο τομέα.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης

Διευκρινίζεται ότι το 2025 η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ως έχει, με την δεύτερη ενδιάμεση φάση να ξεκινά την 1η Ιουνίου 2025. Η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο ημερομίσθιο θα διεξαχθεί εντός του 2025, και οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2026. Αυτή η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Νέος Τρόπος Υπολογισμού

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, προτείνεται η ετήσια μεταβολή του μισθού να προκύπτει από το άθροισμα δύο παραμέτρων:

α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, και

β) του μισού του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Έτσι, η επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Δημιουργία Δεικτών

Η εφαρμογή του νέου συστήματος προτείνεται να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2028, προκειμένου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. να έχει τον απαραίτητο χρόνο να δημιουργήσει δύο βασικούς δείκτες που δεν υπάρχουν σήμερα:

α) τον δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, και

β) τον δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, που θα αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά.

Παρεμβάσεις στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

Στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει παρεμβάσεις και στον τομέα των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Σκοπός είναι η αύξηση των μέσων μισθών.

Η κοινοτική οδηγία επιδιώκει να αυξήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις στο 80%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό κυμαίνεται από 25% έως 30%.

Φορολογικό Νομοσχέδιο και Διατάξεις

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, αναμένονται δύο τροπολογίες: οι αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και η μείωση των εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα περιληφθούν ρυθμίσεις για τις επιταγές ακρίβειας προς τους ευάλωτους, οι οποίες θα καταβληθούν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use