Βαθαίνει η Αντιπαράθεση Μεγάρου Μαξίμου – Σαμαρά
Η ένταση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Αντώνη Σαμαρά κλιμακώνεται, καθώς οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών εντείνονται. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για πρώτη φορά στις πρόσφατες επικρίσεις του πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας με αιχμές, και πυροδοτώντας τη σύγκρουση.
Η Αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας γιατί αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Παππά, έκανε σαφές ότι δεν σκοπεύει να έχει καμία επικοινωνία μαζί του λόγω της καταδίκης του από το ειδικό δικαστήριο. «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αυτή η αναφορά δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς θεωρήθηκε έμμεση επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε εμφανιστεί χαμογελαστός και είχε ανταλλάξει χειραψία με τον κ. Παππά σε πρόσφατη εκδήλωση.
Κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν ότι η κίνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης για τη στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα επιμείνει να αναδεικνύει κάθε παράβαση ή «ανορθογραφία» από οποιαδήποτε πλευρά.
Η Απάντηση της Πλευράς Σαμαρά
Η αντίδραση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ήταν άμεση. Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τόνισαν ότι η δήλωση του για τη «σκευωρία Novartis» παραμένει ισχυρή και ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλος» για να φέρει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη δεν είχε να κάνει με τον χαιρετισμό στον κ. Παππά, αλλά με την κριτική του Σαμαρά για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία. Επέκριναν επίσης τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον ως «βραχύβια “σύμφωνα φιλίας”» που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά τις προκλήσεις στα σύνορα της χώρας.
Παρά το αυξανόμενο χάσμα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μην δώσει συνέχεια στη δημόσια αντιπαράθεση, με κυβερνητικούς κύκλους να εκτιμούν ότι το μήνυμα που έπρεπε να σταλεί, έχει ήδη δοθεί.
Η Στάση του Κώστα Καραμανλή
Ένα σημείο που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν η διαφορετική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Κώστα Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καραμανλή, ρίχνοντας τα βέλη του στον Γιώργο Παπανδρέου για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2009 η κυβέρνηση του Παπανδρέου ενέκρινε Προϋπολογισμό με αύξηση δαπανών, παρά τις αντίθετες συνθήκες, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα στην κρίση λίγους μήνες αργότερα.
Η υπεράσπιση του κ. Καραμανλή και η κριτική στον κ. Παπανδρέου θεωρείται από πολλούς ως μια προσπάθεια να κρατηθούν σε απόσταση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, με τον κ. Καραμανλή να αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίνει επίσημη συνέχεια στη σύγκρουση, είναι φανερό ότι το χάσμα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά βαθαίνει. Οι εντάσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε εθνικά θέματα, όπως η πολιτική απέναντι στην Τουρκία, αλλά και τις παλαιότερες υποθέσεις, όπως η σκευωρία Novartis.
Την ίδια στιγμή, η διαφοροποίηση στη στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Κώστα Καραμανλή δείχνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, αποφεύγοντας να ανοίξει περισσότερα μέτωπα στο εσωτερικό της παράταξης.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση, το χάσμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να μεγαλώνει, κάτι που αναμένεται να έχει συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες.