Μία πρωτοφανής υπόθεση απάτης σε βάρος 22 ζευγαριών, τα οποία σχεδίαζαν τη γαμήλια δεξίωσή τους, αποκαλύφθηκε στο Κορωπί. Πίσω από αυτή την απάτη βρίσκεται η ιδιοκτήτρια ενός κτήματος εκδηλώσεων, η οποία εξαπατούσε τα ζευγάρια, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά με την υπόσχεση ότι θα φιλοξενούσε τις δεξιώσεις τους. Όμως, παρά το γεγονός ότι το κτήμα είχε σφραγιστεί επανειλημμένα και λειτουργούσε χωρίς άδεια, η ιδιοκτήτρια συνέχιζε να δέχεται κρατήσεις και να λαμβάνει προκαταβολές από τα θύματα.
Λειτουργία παρά τη σφράγιση και τα ατυχήματα
Το κτήμα αυτό λειτουργούσε παράνομα, καθώς η άδειά του είχε αφαιρεθεί μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Σύμφωνα με καταγγελίες, τουλάχιστον 22 ζευγάρια κατέβαλαν χιλιάδες ευρώ για να οργανώσουν τη γαμήλια δεξίωση στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος όμως ήταν σφραγισμένος και ακατάλληλος για χρήση. Η αποκάλυψη της απάτης ήρθε στο φως τον Ιούνιο του 2024, όταν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον ίδιο χώρο τραυματίστηκαν τέσσερα παιδιά. Αμέσως μετά, η ιδιοκτήτρια του κέντρου συνελήφθη με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο, ενώ τότε έγινε γνωστό ότι το κτήμα λειτουργούσε χωρίς καμία νόμιμη άδεια και είχε σφραγιστεί πολλές φορές στο παρελθόν.
Προκαταβολές που δεν επιστράφηκαν ποτέ
Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε η ιδιοκτήτρια ήταν απλή, αλλά αποτελεσματική. Έπαιρνε τα χρήματα προκαταβολικά από τα ζευγάρια για τη διοργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης, αλλά οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνονταν ποτέ. Όταν τα ζευγάρια συνειδητοποιούσαν ότι είχαν εξαπατηθεί και απαιτούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους, η ιδιοκτήτρια εξαφανιζόταν, αφήνοντας τους πελάτες της ανυπεράσπιστους. Οι μελλόνυμφοι που κατέβαλαν μεγάλα ποσά, χωρίς να δουν τις δεξιώσεις τους να πραγματοποιούνται, ετοιμάζονται τώρα να κινηθούν νομικά εναντίον της.
Μαρτυρίες εξαπατημένων θυμάτων
Οι μαρτυρίες των θυμάτων είναι χαρακτηριστικές της μεθόδου που ακολουθούσε η ιδιοκτήτρια. Μια μητέρα που είχε κλείσει το χώρο για το πάρτι γενεθλίων της κόρης της αποκάλυψε πώς πείστηκε να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ προκαταβολικά. «Με πίεζε πολύ να της καταβάλω όλο το ποσό, που ήταν 4.000 ευρώ, και μάλιστα δεν ήθελε να γίνει η πληρωμή μέσω τράπεζας», αναφέρει το θύμα. Όταν η μητέρα έμαθε για το ατύχημα που είχε συμβεί στο κτήμα, επικοινώνησε με την ιδιοκτήτρια, η οποία της είπε ότι όλα αυτά ήταν «μούφα» και «συκοφαντίες». Παρά τις πιέσεις της, η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και η ιδιοκτήτρια εξαφανίστηκε.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χαμένα
Άλλο θύμα της απάτης, το οποίο είχε κλείσει τη δεξίωση γάμου της κόρης του στο κτήμα, αποκάλυψε ότι πλήρωσε συνολικά 10.500 ευρώ, ποσό που κατέβαλε νωρίτερα για να κερδίσει μια έκπτωση 10%. Παρά τις ανησυχίες του θύματος λόγω αρνητικών κριτικών για το χώρο, η ιδιοκτήτρια κατάφερε να τον πείσει ότι όλα ήταν καλά. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν τη γαμήλια εκδήλωση, το θύμα ενημερώθηκε ότι το κτήμα είχε σφραγιστεί και ότι η εκδήλωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν ζήτησε τα χρήματά του πίσω, η απάντηση που έλαβε ήταν πως «δεν έχω χρήματα να σου δώσω».
Νομικές κινήσεις και ευθύνες του δήμου
Οι αποκαλύψεις δείχνουν ότι η απάτη της ιδιοκτήτριας έχει προκαλέσει οικονομική ζημία που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Δικηγόρος ζευγαριού που εξαπατήθηκε, αναφέρει πως το συγκεκριμένο κτήμα είχε σφραγιστεί πέντε φορές από τις αρμόδιες αρχές, αλλά η ιδιοκτήτρια συνέχιζε να το λειτουργεί παράνομα. Ερωτήματα έχουν προκύψει και για τη στάση του δήμου Κορωπίου, με κάποιους να αφήνουν υπόνοιες ότι υπήρξε κάλυψη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παρά τις καταγγελίες, ο δήμος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, τονίζοντας ότι η εποπτεία του χώρου ήταν ευθύνη της αστυνομίας και όχι των δημοτικών αρχών.
Δηλώσεις του δημάρχου Κορωπίου
Ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι το κτήμα δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας και πως οι αρχές είχαν προχωρήσει επανειλημμένα σε σφράγισή του. «Η πρώτη σφράγιση έγινε τον Νοέμβριο του 2022 και ακολούθησαν πολλές επανασφραγίσεις τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο δήμαρχος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι εργασίες που έγιναν στο κτήμα κατά την περίοδο του κορονοϊού ήταν αυθαίρετες και χωρίς καμία νομική κάλυψη. Επεσήμανε επίσης ότι το κτήμα είχε επεκταθεί παράνομα και χρησιμοποιούνταν για εκδηλώσεις, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να έχει άδεια λειτουργίας.
Αναφορές σε ανεπαρκή εποπτεία από την αστυνομία
Παρά τις επανειλημμένες σφραγίσεις από τις αρμόδιες αρχές, η ιδιοκτήτρια συνέχιζε να οργανώνει εκδηλώσεις στο χώρο, κάτι που θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της εποπτείας από την αστυνομία. Ο δήμαρχος υποστήριξε πως ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το ζήτημα και πως η εποπτεία της νομιμότητας της λειτουργίας του κτήματος ήταν αποκλειστική ευθύνη της αστυνομίας. Διευκρίνισε επίσης πως δεν υπήρχε καμία εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με τις παρανομίες του κτήματος και πως οι έλεγχοι γίνονταν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Αντιπεριφέρειας Ανατολικής Αττικής.