Απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων και ναυτεργατών
Αύριο, σε πανελλαδικό επίπεδο, θα σημειωθούν δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη μία πλευρά, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει προκηρύξει απεργία, η οποία θα αφήσει πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κλειστά. Από την άλλη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) πραγματοποιεί 48ωρη απεργία, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, επηρεάζοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της χώρας.
Απεργία των δασκάλων: Αιτήματα και κινητοποιήσεις
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων και των νηπιαγωγών, με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στα Προπύλαια της Αθήνας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, ειδικά από την εποχή των μνημονίων, και κάνουν λόγο για σχεδόν 60% μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ οι μισθολογικές τους αυξήσεις είναι ανύπαρκτες. Ειδικά επισημαίνουν ότι ο εισαγωγικός μισθός ανέρχεται μόλις στα 776 ευρώ, κάτι που δεν επαρκεί για αξιοπρεπή διαβίωση.
Κύρια αιτήματα της ΔΟΕ
Οι δάσκαλοι ζητούν την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και την αποκατάσταση του μισθολογικού κλιμακίου του 2016-17. Επίσης, απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα, τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, οι αναπληρωτές διεκδικούν την κατοχύρωση 9μηνης άδειας ανατροφής, καθώς θεωρούν απαράδεκτο να μην καλύπτονται από τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν, επίσης, την έντονη αντίθεσή τους στις συμπτύξεις τμημάτων που έχουν δημιουργήσει συνθήκες υπερπληθυσμού στις αίθουσες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τάξεις να είναι πλήρεις και χιλιάδες εκπαιδευτικές θέσεις να παραμένουν ακάλυπτες.
Απεργία ΠΝΟ: Ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ναυτεργατικά αιτήματα
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πραγματοποιεί 48ωρη πανελλαδική απεργία με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις 12%. Η Ομοσπονδία αντιδρά έντονα στη μέχρι τώρα προσφορά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος αντιπροτείνει αύξηση μόλις 3%. Η ΠΝΟ ζητά την κατάργηση του νόμου 41/50, που προβλέπει την απόλυση χωρίς αποζημίωση του 50% του πληρώματος του ξενοδοχειακού προσωπικού στο τέλος Οκτωβρίου, καθώς και την επιβολή επταμηνής υποχρεωτικής δρομολόγησης για τα επιβατικά και ταχύπλοα πλοία.
Η απεργία της ΠΝΟ αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, καθώς τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια, αφήνοντας πολλά νησιά αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας προειδοποίησε με κλιμάκωση της κινητοποίησης, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.
Διεκδικήσεις και απολύσεις ναυτεργατών
Επιπλέον, η ΠΝΟ ζητά την τροποποίηση του άρθρου που επιτρέπει τη δρομολόγηση πλοίων για τέσσερις μήνες, απαιτώντας επταμηνές υποχρεωτικές δρομολογήσεις. Επίσης, ζητούν την αυστηρή τήρηση της ναυτεργατικής νομοθεσίας πριν την έγκριση δρομολογίων από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και το αρμόδιο υπουργείο.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει πως το πρόβλημα των απολύσεων χωρίς αποζημίωση επηρεάζει το ξενοδοχειακό προσωπικό των πλοίων, και αυτό πρέπει να σταματήσει, καθώς δημιουργεί αδικίες και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους.
Απεργία στις σχολικές καθαρίστριες
Η 48ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή, με βασικά αιτήματα την αναγνώριση των αναγκών καθαριότητας των σχολείων ως πάγιες και διαρκείς. Το προσωπικό καθαριότητας απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), ωστόσο οι εργαζόμενοι ζητούν αυτές οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των θέσεων εργασίας και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Ένα από τα βασικά αιτήματα αφορά επίσης την παροχή πλήρους απασχόλησης, αντί για τις μερικής απασχόλησης συμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε πολλούς δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι καθαρίστριες εργάζονται μόνο 3-4 ώρες ημερησίως, με μηνιαίους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 300-350 ευρώ. Οι εργαζόμενοι ζητούν τουλάχιστον το 70% των προσλήψεων στον τομέα της σχολικής καθαριότητας να αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Προτεραιότητα στους έμπειρους εργαζόμενους
Άλλο ένα ζήτημα που θίγουν οι σχολικές καθαρίστριες είναι η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για όσους έχουν περισσότερη εμπειρία, με βάση τα έτη προϋπηρεσίας. Προτείνουν μάλιστα η μοριοδότηση που προβλέπεται να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την κατάταξη και την επιλογή των υποψηφίων. Αυτό θα βοηθήσει τους έμπειρους εργαζόμενους να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας με μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης.
Ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας
Οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν επίσης τη χορήγηση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ή αντίστοιχων voucher, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν τα απαραίτητα μέσα για να εκτελούν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους. Επιπλέον, ζητούν η εργασία τους να καλύπτει ολόκληρη τη σχολική χρονιά, με δεκάμηνες συμβάσεις που θα ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρώνονται την 30η Ιουνίου, διασφαλίζοντας έτσι συνεχή απασχόληση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Σημαντικό αίτημα αποτελεί και η διασφάλιση της έγκαιρης μισθοδοσίας των εργαζομένων, καθώς και η αποτροπή εισόδου ιδιωτικών εργολάβων καθαριότητας στα σχολεία, αφού αυτό θεωρείται ότι μπορεί να υπονομεύσει τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές των καθαριστριών.
Προβλήματα με τα καθαριστικά προϊόντα
Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρουν οι σχολικές καθαρίστριες είναι η ποιότητα των καθαριστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα σχολεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σχολικές επιτροπές προμηθεύονται καθαριστικά αμφιβόλου ποιότητας, τα οποία οι εργαζόμενοι θεωρούν υπεύθυνα για την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου. Οι εργαζόμενοι ζητούν πιστοποίηση των καθαριστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται, καθώς και της επαγγελματικής δεξιότητας των καθαριστριών, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας.
Απεργούν και οι υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
Εκτός από τους ναυτεργάτες, τους δασκάλους και τις σχολικές καθαρίστριες, απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και από τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, καθώς και από τους υπαλλήλους στα ξενοδοχεία. Οι εργαζόμενοι στους τομείς αυτούς διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και βελτίωση των αποδοχών τους, τονίζοντας ότι τα προβλήματα στις συνθήκες εργασίας είναι κοινά σε πολλούς κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η κατάσταση αυτή αντανακλά τις ευρύτερες κοινωνικές εντάσεις που δημιουργούνται λόγω των οικονομικών πιέσεων, των μισθολογικών μειώσεων και των δύσκολων συνθηκών εργασίας, οι οποίες πλήττουν ευάλωτες επαγγελματικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.