Προκλήσεις της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τοποθέτηση Παυλόπουλου
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με τίτλο «Ο Κατακερματισμός του Κόσμου» (εκδόσεις Λιβάνη), στις 17 Οκτωβρίου 2024, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις τρέχουσες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Σάλλας και Δημήτρης Κώνστας. Ο κ. Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας και στις επιπτώσεις της για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις διεθνείς συγκυρίες και την αδράνεια τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας απροκάλυπτα θέσεις που παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως τόνισε, η συμπεριφορά της Άγκυρας είναι σαφής ένδειξη πρόκλησης προς την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράδειγμα αυτής της στάσης είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ύπαρξη «δύο κρατών» στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη διχοτόμηση του νησιού, γεγονός που παραβιάζει τόσο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, ανέφερε τις δηλώσεις που έγιναν από κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όπου αμφισβητήθηκε η πάγια θέση της Ελλάδας ότι το μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αντίθετα, η Τουρκία προωθεί ένα «πακέτο» διαφορών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αγγίζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη και η αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών.
Η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Τουρκία
Ο κ. Παυλόπουλος προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Τουρκία επιδεικνύει ασέβεια απέναντί τους. Η συμπεριφορά αυτή περιλαμβάνει και το ΝΑΤΟ, το οποίο ανέχεται ενέργειες της Τουρκίας που αντιβαίνουν τις θεμελιώδεις αρχές του. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διφορούμενη στάση της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει «σύμμαχος δεκανίκι» της Ρωσίας, παραβιάζοντας βασικές γεωπολιτικές αρχές.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία «πατάει σε δύο βάρκες», προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με τους BRICS. Ανέφερε ότι αυτή η διπλή στρατηγική της Άγκυρας είναι αδιανόητη για οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την τουρκική αυτή πρόκληση με την απαραίτητη σοβαρότητα.
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προειδοποιήσουν με κυρώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να απαντήσουν στις τουρκικές προκλήσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα. Η ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενεργοποίηση του δικαιώματος για βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις αποτελούν πιθανές απαντήσεις στην αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Ο ίδιος τόνισε ότι, αν συνεχιστεί η ανοχή της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την επιβολή κυρώσεων.
Κλείνοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο για πάνω από πενήντα χρόνια, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα.