Ελληνοτουρκικά: τι θέματα θα συζητήσουν Γεραπετρίτης με Φιντάν

Ελληνοτουρκικά: τι θέματα θα συζητήσουν Γεραπετρίτης με Φιντάν Ελληνοτουρκικά: τι θέματα θα συζητήσουν Γεραπετρίτης με Φιντάν

Οριστικοποιούνται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα

Οι προετοιμασίες στο υπουργείο Εξωτερικών εντείνονται ενόψει της σημαντικής συνάντησης μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία, αυξάνονται οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, τονίζει ότι η συζήτηση θα παραμείνει επικεντρωμένη στα θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Στην ατζέντα δεν θα περιληφθούν ζητήματα που προβάλλει καθημερινά η Τουρκία, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.

Οι στόχοι της Αθήνας

Παρά τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν πρόταση για «συνολική προσφυγή» στη Χάγη, καθώς και αναφορές σε θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, η ελληνική διπλωματία κρατά συγκρατημένη στάση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και θα διερευνηθούν οι προθέσεις της άλλης πλευράς. Παρότι η πρόοδος των τελευταίων μηνών κρίνεται θετική, οι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί, αλλά παραδέχονται την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για προώθηση του διαλόγου.

Οι θέσεις του Χακάν Φιντάν και η ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Χαμπέρ Γκλομπάλ, ο Χακάν Φιντάν κατέστησε σαφείς τις τουρκικές προθέσεις ενόψει της συνάντησης στην Αθήνα. Παρουσίασε τη στάση της Τουρκίας ως ισορροπία μεταξύ διαλόγου και ισχύος, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για επίλυση των διμερών διαφορών.

Ο Φιντάν τόνισε τη σημασία του διαλόγου με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισαν να μην κληροδοτήσουν στις μελλοντικές γενιές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. «Ψάχνουμε λύσεις με την Ελλάδα για να μην αφήσουμε το πρόβλημα στις επόμενες γενιές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Διαπιστώνεται βούληση για επίλυση από την Τουρκία

Ο Χακάν Φιντάν επισήμανε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την ανάγκη ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών. Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον Φιντάν, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, ο εναέριος χώρος, το ζήτημα των μειονοτήτων, οι διαφορές στην Κύπρο και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φιντάν επεσήμανε τη σημασία της ηγετικής φυσιογνωμίας του Ερντογάν στη διαμόρφωση μιας διεθνούς στρατηγικής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Υποστήριξε ότι η ύπαρξη κοινής στάσης είναι εξαιρετικά σημαντική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για ζητήματα όπως η τουρκική μειονότητα στη Θράκη, τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Φιντάν αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει καλή διάθεση για να διατηρήσει τον διάλογο ανοιχτό, παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά διαστήματα. Παρόλο που η Τουρκία βλέπει προκλήσεις από την ελληνική πλευρά, ο Φιντάν σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί πολιτική μείωσης των εντάσεων.

Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει μια στρατηγική προοπτική

Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν διαμορφώνει την πολιτική της με γνώμονα την Ελλάδα, αλλά ακολουθεί μια σφαιρική προσέγγιση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. «Η Τουρκία δεν ορίζει την πολιτική της μέσα από την Ελλάδα», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα σκέφτεται με μια ευρύτερη στρατηγική που περιλαμβάνει συμφέροντα σε περιοχές όπως η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα, η Αφρική και η Ασία-Ειρηνικός.

Η Τουρκία προτιμά τη διπλωματία αλλά διατηρεί την στρατιωτική της ετοιμότητα

Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η ειρήνη στο Αιγαίο είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα με φόντο τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να αντιδράσει σε κάθε πρόκληση, αν και η προτεραιότητα της Τουρκίας παραμένει η προώθηση των συμφερόντων της μέσω της διπλωματίας.

Απορρίπτει την κριτική για υποχωρήσεις της Τουρκίας

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες για υποχωρήσεις της Τουρκίας σε θέματα όπως η Σχολή της Χάλκης και η υφαλοκρηπίδα, ο Φιντάν ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής βασίζονται σε σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Καταδίκασε την παραπληροφόρηση, χαρακτηρίζοντάς την προσβολή για το έργο και την αφοσίωση των χιλιάδων αξιωματικών και στρατιωτών που υπηρετούν τη χώρα.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use