1ο Γυμνάσιο Πανοράματος: Νομικά θα κινηθούν οι γονείς

1ο Γυμνάσιο Πανοράματος: Νομικά θα κινηθούν οι γονείς 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος: Νομικά θα κινηθούν οι γονείς

Γονείς μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη τήρηση των όρων ασφαλείας μετά την κατάργηση ενός τμήματος της Γ’ τάξης. Σύμφωνα με τους γονείς, οι εγγεγραμμένοι μαθητές της Γ’ τάξης για το τρέχον σχολικό έτος ανέρχονται σε 112.

«Σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να κατανεμηθούν σε πέντε τμήματα. Όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, θεωρώντας ότι τα παιδιά μας είναι απλοί αριθμοί και παρότι υπήρχαν και οι αίθουσες και το διδακτικό προσωπικό, κατήργησε το πέμπτο και συγχώνευσε τα πέντε τμήματα σε τέσσερα, με συνέπεια τα δύο τμήματα να έχουν 27 παιδιά και τα άλλα δύο 28».

«Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας κτιρίων, σύμφωνα με το Π.Δ. 41/2018 ΦΕΚ 80/Α` 7.5.2018 ορίζει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αναλογούν σε 1 άτομο/2 τ. μ. ενώ το κάθε κτίριο που στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας με μία έξοδο δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των 50 ατόμων, αλλιώς, για 51 άτομα και πάνω απαιτούνται δύο έξοδοι διαφυγής. Τα παραπάνω διατυπώνονται και στην μελέτη της πυροσβεστικής που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του ΄23 (Α/Α πράξης 750474/18-07-2023)»

Η Κική Μωυσιάδου, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος αναφέρει:

«Αυτή τη στιγμή κάθε οικίσκος έχει 56 μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς με μία και μοναδική κοινή πόρτα εισόδου-εξόδου. Αυτό είναι επισφαλές για τα παιδιά και παράνομο. Υπάρχουν παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης που σημαίνει ότι ο παραπάνω αριθμός μπορεί να φτάσει τα 60 άτομα. Φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας γιατί το γεγονός ότι είναι το σχολείο μέσα στο δάσος αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Οι γονείς των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος, στις 16-09-2024, προχώρησαν σε καταγγελία προς όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Η καταγγελία τους συνοδευόταν από τα αιτήματά τους και το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, «δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες και η Γ’ τάξη του Γυμνασίου μας εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας».



Η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αναφέρει:

«Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων και ο δήμος μας αντιδρά σε αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές μεθόδους του υπουργείου. Ζητήσαμε με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, την άρση των συγχωνεύσεων αλλά και την γενναία οικονομική ενίσχυση για την δημόσια εκπαίδευση. Δυστυχώς το υπουργείο δεν το λαμβάνει υπόψιν του. Η πολιτική των συγχωνεύσεων γίνονται με οικονομικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια. Υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία και είμαστε μαζί με τους γονείς».

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use