Κατάθλιψη: τι ισχύει και τι όχι

Κατάθλιψη: τι ισχύει και τι όχι Κατάθλιψη: τι ισχύει και τι όχι

Μύθοι γύρω από την κατάθλιψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Παρόλο που οι μύθοι γύρω από την κατάθλιψη ενδέχεται να προέρχονται από καλοπροαίρετες προθέσεις, είναι συχνά παραπλανητικοί και μπορεί να εμποδίσουν την έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας για όσους πάσχουν από αυτήν την ψυχική ασθένεια.

Μύθος: Η κατάθλιψη είναι σπάνια

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές παγκοσμίως. Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, με τον αριθμό αυτό να ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια άτομα. Η κατάθλιψη κατατάσσεται ως η δεύτερη συχνότερη αιτία απώλειας ετών ζωής λόγω δυσλειτουργίας ή πρόωρου θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, το 25% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από κατάθλιψη ή άγχος, ενώ στην Ελλάδα, το 40% των γυναικών αναπτύσσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Μύθος: Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική ασθένεια

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη και απόλυτα αληθινή ψυχική διαταραχή, η οποία αναπτύσσεται συχνά σταδιακά, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωσή της. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, αισθήματα ενοχής, διαταραχές της όρεξης και του ύπνου, και αυτοκτονικές σκέψεις. Παρά τη διάδοσή της, περίπου το 50% των ανθρώπων στην Ευρώπη που πάσχουν από κατάθλιψη δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, συχνά θεωρώντας ότι πρόκειται για απλή θλίψη ή αδυναμία χαρακτήρα.

Μύθος: Η κατάθλιψη πλήττει μόνο τις ανεπτυγμένες χώρες

Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις με βάση τη γεωγραφία, τη θρησκεία ή την κουλτούρα. Σύμφωνα με έρευνες, οι νέες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνες στις ανεπτυγμένες χώρες. Επίσης, η φτώχεια και η ανεργία θεωρούνται παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, όπως επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μύθος: Οι καταθλιπτικοί δεν μπορούν να λειτουργούν κανονικά

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν να είναι λειτουργικοί στην καθημερινή ζωή ή να επιτύχουν τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί διάσημοι ιστορικοί χαρακτήρες, όπως ο Winston Churchill, ο Abraham Lincoln, ο Pablo Picasso και ο Sigmund Freud, έζησαν και διέπρεψαν παρά την πάθησή τους.

Μύθος: Η κατάθλιψη δεν θεραπεύεται

Η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα για βελτίωση είναι συχνή μεταξύ όσων πάσχουν από κατάθλιψη. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, είτε μέσω ψυχοθεραπείας είτε με φαρμακευτική αγωγή. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι το πρώτο βήμα προς την ανάρρωση, ενώ η υποστήριξη από το περιβάλλον και η τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Ακόμη και η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η σωστή ενημέρωση και η καταπολέμηση των στερεοτύπων μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use