Μαγνήσιο: πότε το παίρνουμε και γιατί;

Μαγνήσιο: πότε το παίρνουμε και γιατί; Μαγνήσιο: πότε το παίρνουμε και γιατί;

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες. Από την υποστήριξη της υγείας των οστών και των δοντιών έως τη ρύθμιση των επιπέδων διαφόρων άλλων μετάλλων, το μαγνήσιο αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για την καλή λειτουργία του σώματος.

Οφέλη του μαγνησίου για τον οργανισμό

Το μαγνήσιο συμβάλλει στην ρύθμιση των επιπέδων πολλών βασικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το κάλιο, ενώ βοηθά επίσης στην απορρόφηση της βιταμίνης D. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, καθώς υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Υπάρχουν πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας. Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε πηγές όπως το κρέας, το συκώτι και τα θαλασσινά, αλλά και σε πολλές φυτικές τροφές όπως το καστανό ρύζι, τα όσπρια, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το σπανάκι και το μπρόκολο. Επίσης, το μαγνήσιο υπάρχει σε φρούτα όπως η μπανάνα, το σύκο, οι χουρμάδες, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, καθώς και σε ξηρούς καρπούς, το κακάο και τη σοκολάτα.

Για όσους δυσκολεύονται να προσλάβουν επαρκείς ποσότητες από τις τροφές, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μαγνήσιο.

Σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο

Συχνές μυϊκές κράμπες

Οι κράμπες, οι οποίες συχνά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα απότομων συσπάσεων των μυών, μπορεί να οφείλονται σε αφυδάτωση, αλλά και σε χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Αν εμφανίζετε συχνές κράμπες, ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή γυμναστική, ίσως χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο στη διατροφή σας.

Δυσκολία στον ύπνο

Το μαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, που είναι απαραίτητες για έναν ποιοτικό ύπνο. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι η αιτία. Αν και δεν προκαλεί άμεσα την παραγωγή μελατονίνης, συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή ροή του κύκλου ύπνου.

Συχνές ημικρανίες

Άτομα που υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες συχνά εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, όπως δείχνουν πολλές μελέτες. Η προσθήκη ενός συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των ημικρανιών.

Χαμηλή διάθεση

Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Παράλληλα, η πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της διάθεσης. Αν διαπιστώνετε ότι η διάθεσή σας είναι χαμηλή, η ενίσχυση των επιπέδων μαγνησίου μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ακόμη σημάδι που μπορεί να δείχνει ότι χρειάζεστε περισσότερο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθά το έντερο να συγκρατεί περισσότερο νερό και βελτιώνει τη λειτουργία των μυών του εντέρου, διευκολύνοντας τη φυσική ροή και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματός μας και η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε πολλαπλά επίπεδα. Αν διαπιστώνετε ότι παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως είναι ώρα να αυξήσετε την πρόσληψή του, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use