Τι είναι η κατάθλιψη και ποιοι παράγοντες την προκαλούν;
Η κατάθλιψη αποτελεί μία ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τη διάθεση. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη βιώνουν βαθιά συναισθήματα λύπης, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή και παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Οι αιτίες πίσω από την κατάθλιψη ποικίλλουν και μπορούν να είναι είτε βιολογικές, είτε να σχετίζονται με καταστάσεις και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλές φορές οι μεταβολές στη χημεία του εγκεφάλου, είτε λόγω ορμονικών ανισορροπιών είτε λόγω εξωτερικών παραγόντων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής.
Κακή διατροφή και ψυχική υγεία
Η κακή διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Αν και είναι εύκολο να παραμελήσουμε τη σωστή διατροφή, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το νευρικό μας σύστημα και τη χημεία του εγκεφάλου.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γρήγορου φαγητού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης. Παρόλο που το γρήγορο φαγητό μπορεί να μας προσφέρει μια προσωρινή αίσθηση ευχαρίστησης, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
Η σημασία του ύπνου
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής. Ο ύπνος είναι η ώρα που το σώμα επιτελεί σημαντικές λειτουργίες, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν σε άλλες στιγμές της ημέρας. Όταν ο ύπνος είναι διακοπτόμενος ή ανεπαρκής, μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία.
Έχει παρατηρηθεί ότι η αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.
Η επιρροή των social media
Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Περιοδικό Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας” έδειξε ότι η χρήση αυτών των μέσων μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως μοναξιά και κατάθλιψη. Η σύγκριση με άλλους ή οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις, όπως το διαδικτυακό μπούλινγκ, μπορούν να εντείνουν αυτά τα συναισθήματα.
Η μέτρια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο η υπερβολική παραμονή σε αυτά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό να περιορίζουμε τον χρόνο που περνάμε σε αυτά τα μέσα και να θέτουμε υγιή όρια.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επιδεινώνοντας ή προκαλώντας κατάθλιψη. Όταν κάποιος καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, η προσωπική και επαγγελματική του ζωή μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, εντείνοντας τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς.
Όταν ένας άνθρωπος υποφέρει από κατάθλιψη και αλκοολισμό, η απεξάρτηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Το αλκοόλ επιδεινώνει την ψυχολογική κατάσταση, καθιστώντας την αποκατάσταση πιο απαιτητική.
Τοξικό εργασιακό περιβάλλον
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη εργάζονται σε περιβάλλοντα που είναι τοξικά και γεμάτα ένταση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παρενόχληση από συναδέλφους, την κακή διαχείριση από προϊσταμένους, τις χαμηλές απολαβές ή τις αρνητικές σχέσεις στον χώρο εργασίας.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την ψυχική καταπόνηση και οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Το συνεχές στρες προκαλεί αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία ενισχύει την ψυχολογική δυσφορία.