Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι υπερκινητικό;

Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι υπερκινητικό; Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι υπερκινητικό;

Αντιμετώπιση των συμπεριφορών υπερκινητικών παιδιών

Μερικά παιδιά περνούν τις μέρες τους σε κατάσταση έντασης, φωνάζοντας και δείχνοντας συνεχώς νευρικά. Άλλα πάλι, δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε κάτι συγκεκριμένο, χωρίς να φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχα. Κάποια μπορεί να ξεχνούν συχνά οδηγίες ή να μην υπακούουν, κάτι που μπορεί να φαντάζει πραγματική πρόκληση για τους γονείς.

Διαχωρίζοντας την υπερκινητικότητα από άλλες συμπεριφορές

Ένα υπερκινητικό παιδί δεν είναι απαραίτητα απαιτητικό! Μερικά μικρά παιδιά που μοιάζουν ανυπάκουα, μπορεί να παρερμηνευθούν ως υπερκινητικά. Η υπερκινητικότητα δεν εκδηλώνεται πάντα με συνεχή σωματική δραστηριότητα, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση κατά τη διάγνωση. Αν και πολλές φορές η υπερκινητικότητα οδηγεί σε έντονη διέγερση, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν παρατηρείται έντονη σωματική υπερδραστηριότητα. Ένα παιδί με τέτοιου είδους υπερκινητικότητα δυσκολεύεται να παραμείνει ακίνητο, κινείται διαρκώς, σηκώνεται χωρίς άδεια στο σχολείο, τρέχει σε διάφορους χώρους και κάνει συχνά θορύβους.

Δυσκολίες κατανόησης και υπακοής

Ανεξαρτήτως του τύπου υπερκινητικότητας, τα παιδιά που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Φαίνεται να μην ακούνε όταν τους μιλάτε, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες και δεν καταφέρνουν να συνεργαστούν εύκολα με άλλους, όχι λόγω αντιπαλότητας, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας τους να επεξεργαστούν τις οδηγίες. Αυτά τα παιδιά συχνά χάνουν την προσοχή τους, δεν ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και μεταπηδούν από το ένα πράγμα στο άλλο.

Προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις

Ένα παιδί με υπερκινητικότητα μπορεί να εμφανίζει αυταρχική ή επιθετική συμπεριφορά προς τους συνομήλικους του. Συχνά, τα υπόλοιπα παιδιά αποφεύγουν να κάνουν παρέα μαζί του λόγω της παρορμητικότητάς του ή της επιθετικής του διάθεσης. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες και στις σχέσεις με τους δασκάλους, καθώς αποσπά την προσοχή της τάξης, δεν ακολουθεί τους κανόνες και συχνά δημιουργεί αναστάτωση στο σχολείο και το σπίτι.

Υπερκινητικότητα ή απαιτητικότητα;

Πολλά παιδιά φοβούνται τα υπερκινητικά παιδιά λόγω της έντονης συμπεριφοράς τους. Αυτά τα παιδιά συχνά έχουν λίγους φίλους, και η σχέση τους με τους δασκάλους είναι συνήθως δύσκολη, καθώς αποσπούν την προσοχή στην τάξη και δεν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους. Αυτή η συμπεριφορά, τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, προκαλεί αναστάτωση και πίεση.

Πώς να βοηθήσετε

Η διάγνωση της υπερκινητικότητας μπορεί να γίνει μόνο από ψυχίατρο. Επειδή η υπερκινητικότητα σχετίζεται με νευροψυχιατρικές διαταραχές, είναι συχνά αποτέλεσμα κληρονομικών παραγόντων και συναισθηματικών συνθηκών. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να αποτραπεί, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να εντοπιστεί από μικρή ηλικία, ακόμη και από το νηπιαγωγείο, με σκοπό να διδαχθούν οι γονείς τρόπους διαχείρισης.

Η αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας μπορεί να ξεκινήσει με απλά βήματα. Αλλαγές στο καθημερινό περιβάλλον, η συμβουλευτική γονέων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειάς του. Η επιστήμη σήμερα διαθέτει αποτελεσματικές λύσεις για την υπερκινητικότητα, προσφέροντας ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use