Η αμερικανική «Πράξη εισβολής στη Χάγη» προβλέπει την εισβολή στην Ολλανδία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 με το Καταστατικό της Ρώμης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει αυτό το Καταστατικό. Ωστόσο, ένας νόμος με τον τίτλο «American Service-Members’ Protection Act» που υπογράφηκε το 2002 από τον Τζορτζ Μπους προβλέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την απελευθέρωση πολιτών ή συμμάχων των ΗΠΑ που κρατούνται από το ΔΠΔ στην Χάγη.

Ο νόμος αυτός, γνωστός και ως «Πράξη εισβολής στη Χάγη», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς εξουσιοδοτεί τις ΗΠΑ να εισβάλλουν στην Ολλανδία, όπου εδρεύει το ΔΠΔ, για την απελευθέρωση κρατουμένων.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, ο Μπάιντεν χαιρέτισε αποφάσεις του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης προσώπων όπως ο Πούτιν και η Λβόβα-Μπέλοβα για εγκλήματα πολέμου.

Ο νόμος επίσης προβλέπει την απόσυρση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ από χώρες που επικυρώνουν τη συνθήκη του ΔΠΔ και περιορίζει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε ειρηνευτικές δράσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις, οι διατάξεις αυτές μπορούν να καταργηθούν από τον πρόεδρο για λόγους «εθνικού συμφέροντος». Επίσης, ο νόμος επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνδράμουν στις διεθνείς προσπάθειες δικαιοσύνης για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το 2002, ο Μπους ανακοίνωσε την «έξοδο» των ΗΠΑ από τη συνθήκη του ΔΠΔ, προκαλώντας αντιδράσεις και εκστρατεία για διμερείς συμφωνίες που να παρέχουν ασυλία στους Αμερικανούς από την εξουσία του δικαστηρίου.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use