Το θολό τοπίο που περιβάλλει τον «διηπειρωτικό πύραυλο» που φέρεται να εκτόξευσε η Ρωσία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο έχει προκαλέσει σύγχυση και αντικρουόμενες απόψεις. Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό ανωνυμία, αντέκρουσαν την επίσημη εκδοχή της Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση.
Η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ενώ ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Ουκρανίας περί ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε τον ισχυρισμό της ουκρανικής αεροπορίας για τον ρωσικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε. Ωστόσο, η φύση του πυραύλου παραμένει αμφίβολη, καθώς δεν έγινε γνωστό ποιος τύπος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χρησιμοποιήθηκε.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) αποτελούν στρατηγικά όπλα που μπορούν να πραγματοποιούν πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις, αποτελώντας σημαντικό τμήμα της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας.
Ο στόχος της ρωσικής επίθεσης σύμφωνα με το Κίεβο ήταν επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην πόλη Ντνίπρο. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος συγκεκριμένα ήταν ο στόχος του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και αν προκλήθηκε ζημιά.
Η εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα αποτελούσε σαφή κλιμάκωση εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία προκάλεσε τραυματισμούς και υλικές ζημιές, ενώ ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε δεν φέρει πυρηνική κεφαλή, σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.