Καραμανλή που επηρέασαν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Επίσης, παρατηρήθηκε και η απαγόρευση πρόσβασης σε σχετικά έγγραφα και πληροφορίες από την Εξεταστική Επιτροπή, που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση πριν την τραγωδία.
Με βάση τα παραπάνω γεγονότα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και έχει αποδείξει την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τραγωδίας στις Τέμπες. Επομένως, η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη και αναγκαία για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών. Οι πολίτες αξίζουν μια Κυβέρνηση που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλειά τους και θα επιδιώκει τη δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας στις Τέμπες. Είναι καιρός να αναλάβει η Κυβέρνηση την ευθύνη των πράξεών της και να υποβληθεί σε κριτική και δικαίωμα ελέγχου από τη Βουλή των Ελλήνων. Σταθάκης, συμπληρώνοντας τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε σε «επανάσταση της δικαιοσύνης» που «έκοψε τη σκοινιά της αυτοδικίας» και έλεγε πως οι αποφάσεις τους είχαν πολιτική σημασία, αλλά ευγνωμονούσε τον Πρωθυπουργό που τις υποστήριζε και δεν τις αμφισβήτησε, κάτι που συνέβαλε στην ταχεία κυκλοφορία της απόφασης με την ανάκληση της ανακριτικής δικογραφίας. Ο κ Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ανακριτική δικογραφία, προανήγγειλε μάλιστα πως το κείμενο αυτό δεν θα επιτρεπόταν να διαβαστεί από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ οι προσπάθειες του Σταθάκη για την έκδοση της δικογραφίας στην Βουλή απέβησαν μάταιες. Η Κυβερνητική πλειοψηφία, ακολουθώντας τις εντολές του Πρωθυπουργού, ενέκρινε την πρόταση δυσπιστίας κατά της αντιπολίτευσης, αρνούμενη να εξετάσει τις αποδείξεις και τα στοιχεία που καταθέτουν την ανακριτική έρευνα στην Βουλή.
Η Αντιπολίτευση, από την πλευρά της, επέμεινε στη διαπίστωση ότι το δικαστικό πόρισμα είναι το μοναδικό που μπορεί να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις για την υπόθεση, καθώς η Εξεταστική Επιτροπή δεν είχε την ικανότητα και το δικαίωμα να διερευνήσει αντικειμενικά τα γεγονότα. Η αντιπολίτευση επέμεινε στο ότι η επιβεβαιωμένη αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων και η παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία είναι πράξεις που αποκλείουν την επιβολή της αντικειμενικής δικαιοσύνης και έχουν ως στόχο να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων.
Τελικά, η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης έληξε με την απόρριψή της από την Κυβερνητική πλειοψηφία, εν μέσω υψηλής κοινωνικής και πολιτικής έντασης. Η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας επισφραγίζει την απόφαση της Κυβέρνησης να αγνοήσει τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη το δικαίωμά της στη σιωπή και το δικαίωμά της να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Έτσι, η κρίση που άνοιξε η πρόταση δυσπιστίας φαίνεται πως δεν οδήγησε σε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα για την τραγωδία και τις πολιτικές ευθύνες γι’ αυτήν.