Σαν σήμερα, το 1979, ολοκληρώθηκε η Δίκη του Πολυτεχνείου

Η δίκη του Πολυτεχνείου ήταν μία από τις πιο σημαντικές δίκες στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. Αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια να δικαστούν οι υπεύθυνοι για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, και αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την πορεία της δημοκρατίας στη χώρα.

Οι καταδίκες που εκδόθηκαν στους υπευθύνους ήταν βαριές, με πολλούς από αυτούς να καταδικάζονται σε ισόβιες καθειρξεις. Αυτό σήμαινε ότι ορισμένοι από αυτούς θα περνούσαν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή, χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης.

Η δίκη προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινωνία, με ορισμένους να θεωρούν ότι οι καταδίκες ήταν δίκαιες και αναγκαίες, ενώ άλλοι να πιστεύουν ότι υπήρχαν παραλείψεις και αδικίες στη δικαστική διαδικασία.

Οι κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν στις ισόβιες καθειρξεις συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εικόνας τους ως εχθρών της δημοκρατίας, με πολλούς να θεωρούν ότι η τιμωρία τους ήταν αναγκαία για την αποκατάσταση της τάξης και της δημοκρατίας.

Η δίκη του Πολυτεχνείου παραμένει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας, με τις επιπτώσεις της να επηρεάζουν την κοινωνία και την πολιτική της χώρας για πολλά χρόνια μετά.

Στις 16 Οκτωβρίου 1975 άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ολοκληρώθηκε σαν σήμερα στις 30 Δεκεμβρίου 1975 με βαριές καταδίκες για τους πρωταιτίους. Η δίωξη των υπευθύνων ξεκίνησε με πρωτοβουλία πολιτών μετά την πτώση της δικτατορίας και ακολούθησε προανάκριση και παραπεμπτικό βούλευμα.

Η δίκη άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 1975 σε αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και άλλα εγκλήματα, 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί παραπέμφθηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Η ακροαματική διαδικασία κράτησε δυόμιση μήνες και συμμετείχαν 82 δικηγόροι. Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975 με 20 καταδίκες φυλάκισης ως ισόβια κάθειρξη και 12 αθωώσεις.

Δημήτριος Ιωαννίδης και Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ Γεώργιος Παπαδόπουλος σε 25 χρόνια κάθειρξη. Όλοι τρεις αφήσαν την τελευταία τους πνοή στις φυλακές. Η δίκη αυτή σήμανε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use