Η Παρασκευή εγκρίθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση η πώληση ανταλλακτικών για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστημάτων ραντάρ στην Ταϊβάν, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόταση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ταϊβάν για εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της και τη διατήρηση αξιόπιστης αμυντικής δυνατότητας.
Η πώληση θα βελτιώσει τη δυνατότητα του στρατού της Ταϊβάν να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου των F-16. Η σύμβαση προβλέπει ότι ο εξοπλισμός θα προέλθει από υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός υποστηρικτής της Ταϊβάν σε διεθνές επίπεδο, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.
Η πώληση περιλαμβάνει τόσο ανταλλακτικά για τα μαχητικά όσο και ραντάρ τύπου AESA, τα οποία είναι πολύ πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν ήδη. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει προηγουμένως τη δυνητική πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισ. δολαρίων στη νήσο, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που είχε δοκιμαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, αναχώρησε για περιοδεία σε νησιά του Ειρηνικού, ενώ αξιωματούχοι της Ταϊβάν πραγματοποιούν επισκέψεις στην αμερικανική επικράτεια, προκαλώντας αντιδράσεις από το Πεκίνο. Η Κίνα απαίτησε από τις ΗΠΑ να επιδείξουν προσοχή στο ζήτημα της Ταϊβάν, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε πως δεν υπάρχει δικαιολογία για προκλήσεις από το Πεκίνο.